Okulistični pregledi

V sodobno opremljeni okulistični ambulanti opravljamo brezplačne okulistične preglede za očala in preglede za kontaktne leče. Preglede izvajajo zdravniki specialisti oftalmologije, ki se resnično potrudijo za vsakega pacienta. Zavedamo se, da le vrhunsko izveden pregled zagotavlja kvalitetno izmerjeno dioptrijo za očala ali kontaktne leče.

KAKO POTEKA PREGLED VIDA V OPTIKI AS?

Pred začetkom pregleda opravite pogovor z zdravnico oftalmologinjo o razlogih za obisk. Razlogi za pregled so lahko:
   –  na pregled vas pošilja splošni zdravnik,
   –  težave z očmi, vidom ali druge zdravstvene težave, ki bi lahko neposredno vplivale na vid in zdravstveno stanje,
   –  sami opažate spremembo dioptrije,
   –  potrebujete zdravniško potrdilo za podaljšanje vozniškega izpita,
   –  želite uporabljati kontaktne leče in je potrebno opraviti pregled vida za določitev vam primernih kontaktnih leč,
   –  redno opravljanje kontrole vida, ki je priporočljiva pri otrocih enkrat letno, pri odraslih enkrat na dve leti…

Če že uporabljate pripomočke za boljši vid, najprej preverimo stanje vaših trenutnih očal in izmerimo dioptrijo. Podatek je pomemben, saj lahko med opravljanjem pregleda primerjamo izmerjeno dioptrijo z dioptrijo v obstoječih očalih in tako ugotovimo morebitne spremembe.

Pri pregledu zdravnica oftalmologinja opravi določene preiskave prirejene različnim potrebam pacientov. Opravi elektronsko in ročno merjenje dioptrije, pregled sprednjih očesnih delov z biomikroskopom, pregled očesnega ozadja pri ozki zenici ter merjenje očesnega pritiska. Sledi pregled ostrine vida in predpis očal in/ali kontaktnih leč. Po potrebi vam svetuje dodatne preiskave ali zdravljenje in vas na le-te ustrezno napoti.

Tistim, ki se prvič srečujete z uporabo kontaktnih leč, tudi svetujemo in pomagamo, oziroma uvajamo v zdravo in pravilno uporabo kontaktnih leč. Kontaktnih leč vam ne bomo le prodali, ampak vas bomo tudi naučili kako se z njimi pravilno rokuje (higiena, vstavitev, odstranitev, čiščenje…). Ob pregledu dobite testni par leč. Pri nas ponujamo samo kontaktne leče priznanih proizvajalcev, za katere vemo, da ne delajo škode na očeh in so iz kvalitetnih in preverjenih materialov.

Pregled vida za otroke

Za malčke in otroke je dober vid izrednega pomena, saj se v zgodnjih letih svojega življenja učijo predvsem preko vidnih zaznav. Če pri otroku zaznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Preglede vida za otroke opravljamo za šolske in predšolske otroke. Ker predšolski otroci še ne znajo uporabljati črk in številk, pri pregledu uporabljamo slike in znake. Pred pregledom otrok pri katerih se za pregled uporabljajo znaki in simboli je priporočljivo, da se nekaj dni prej zglasite v našo optiko, kjer pridobite vzorce slik in znakov. Starši se skupaj z otrokom naučite kaj znaki pomenijo, saj velikokrat otroci vidijo, ne znajo pa se pravilno odločiti, kaj bi simbol pomenil.

Pregled vida za otroke se lahko opravi preventivno ali pa je povezan z morebitnimi težavami otroka.

Oftalmologinja pregleda sprednje dele oči in očesno ozadje pri ozki zenici, preveri očesno motoriko in zenične reakcije, opravi elektronsko in ročno merjenje dioptrije in po potrebi predpiše očala. Ob pregledu vida ugotavlja tudi prisotnost morebitnega škiljenja in v določenih primerih svetuje opravljanje očesnih vaj ali pokrivanje enega očesa, da bi pri otroku dosegli boljšo vidno ostrino. V kolikor ugotovi, da gre za izrazito slabovidnost ali višje odklone zrkel, vam ustrezno svetuje in po potrebi napoti na pregled k oftalmologu, subspecialistu za strabizem.

ČAKALNA DOBA: do 14 dni
Prav tako nudimo brezplačne preglede za kontaktne leče ob nakupu le teh.
Na pregled se lahko naročite: 07 620 81 89 ali 041 651 557.

_DSC0659

dav